Tuesday, August 23, 2011

Kettlebell Muscle - végre itt az ideje

Már egy éve boldog tulajdonosa vagyok Geoff Neupert Master RKC Kettlebell Muscle könyvének, de eddig nem sikerült eljutnom arra a pontra, hogy el is kezdjem. Az elmúlt egy évben próbáltam a programra készülni. Az igazat megvalva tartottam a dupla 24 kg -tól, ami ugye testsúlyom fele. A tényleges probléma az volt, így utólag már felismerem, hogy nagyon keveset dolgoztam dupla súlyokkal. Ez megváltozott az elmúlt fél évben, hisz az RKC-ra készülve többször is használtam dupla súlyt a Brett Jones Workout végrehajtása során.
Az RKC hétvége pedig bizonyság volt számomra, hogy képes vagyok a testsúlyom felével edzeni. Így már semmi nem tart vissza attól, hogy elkezdjem a programot. Szeptember 4-én kezdem a programot és az azt követő 12 hét erről fog szólni.
Volt még egy fontos dolog, ami az RKC hétvége alatt tudatosult bennem, mégpedig az, hogy gyakorolni kell és nem edzeni. Így most gyakorlok a Kettlebell Muscle-ra
A gyakorlás három héten át, heti három alkalommal a következőket tartalmazza. Felváltva ballisztikus és erő napokon gyakorlom dupla 24 kg-mal a KB Muscle ballisztikus, illetve erő gyakorlatait.
Ballisztikus nap - gyakorlás
Double Swing
Double Clean
Double High Pull
Double Snatch

3 kör (5-9 ismétlés gyakorlatonként, első alkalommal 5 ismétlés, majd minden nap eggyel több ismétlés)

Ballisztikus nap - edzés
3 x 1,2,3 létra - Double Swing + Double High Pull + Double Clean

Erő nap - gyakorlás
Double Front Squat
Double Milirtary Press
See Saw Press
Double Push Press

3 kör (5-9 ismétlés gyakorlatonként, első alkalommal 5 ismétlés, majd minden nap eggyel több ismétlés)

Erő nap - edzés
3 x 1,2,3 létra - Double Clean + Double Military Press
Build Muscles Comrades


Monday, August 22, 2011

RKC, hogy volt

Így két héttel a szeminárium és egy nappal a nyaralás után leülepedtek bennem a gondolatok az RKC hétvégével kapcsolatosan. Továbbra is úgy gondolom, hogy jobb ember lettem és hogy ezt az érzést meg szeretném ismételni az RKC 2-őn.

A fizikai fejlődésen túl, olyan tapasztalatokkal is gazdagodtam, ami remélhetőleg a személyiségemre hatnak pozitívan. Személy szerint szeretek tanítani, átadni a tudásomat, viszont a vizsgaoktatáson jöttem rá, hogy van még mit fejlődnöm, gyakorolnom. Azt vettem észre, hogy szegény áldozatot elárasztom információkkal, ami nem biztos, hogy számára 100%-ig befogadható volt. Az előírt 1 óra oktatást simán végig tudtam volna beszélni, még szerencse hogy kettőnkre jutott 1 áldozat.

Az egészet úgy vettem észre, hogy a párom (Nagy Attila, remélhetőleg már RKC) teljesen máshogy próbálta rávezetni  áldozatunkat a helyes útra. Sokkal kevesebbet beszélt és egyszerűbben fogalmazott, ami az adott szituációban kicsit idegesített, mivel én meg csak nyomni akartam az infót. És rájöttem arra, hogy nem feltétlenül az én módszerem a helyes.

Összeségében ez az egyetlen dolog, ami a hétvégéből hiányzott nekem, az pedig az iránymutatás, hogy merre is kezdjem az oktatást, mire figyeljek, milyen hibákat ne kövessek el. Ez egy olyan téma, ami nem férne bele egy 3 napos szemináriumba, csak megjelent bennem a hiányérzet, amit remélhetőleg a tapasztalat megszüntet.

Arra fogok törekedni a következő egy évben, hogy minél több RKC edzésére eljussak, hogy lássam mások hogyan csinálják. Első tanítványom is megvan, akin gyakorolhatok :o)

Az első látogatást meg is tettem Farkas Gábor RKC edzésén a zalaegerszegi Budo Központban. Jó kis pörgős edzésben volt részem, de a legfontosabb tanulság számomra az volt, hogy az oktatás során nem feltétlenül abból kell kiindulni, hogy én mire vagyok képes, illetve, hogy milyen az én hozzáállásom, hanem ezt a tanítvány szemszögéből kell megközelíteni. Mivel én mindig magánúton próbáltam a tudást megszerezni, így fontos számomra látni, hogy hogyan folyik a csoportos oktatás.

Strength is a skill

Monday, August 8, 2011

RKC 1 - Harmadik nap

Rosszul aludtam. Hajnalban többször felriadtam és a snatch tesztnél használandó stratégiák változatain mentem végig. Hány ismétlés után váltsak, mennyi pihenőt tegyek bele, hogy váltsak-e kezet sokszor, vagy inkább tegyem le. Minden felriadáskor érzékeltem az alkaromból jövő feszültséget, ami felébresztette bennem a kételyt, mi van ha a fogásom nem bírja és elejtem a súlyt.

Az alváshiánytól sajgó fejjel és félig beállt nyakkal ébredtem. Egy órát szántam rá, hogy végighengerezzem magam. (Egyébként az SMR sokat segített a hétvége alatt, köszönöm Feri). Megittam a reggeli fehérjeturmixomat, bepakoltam a törölközőket és robogtam is.

Még szinte alig érkeztem meg, Gabi máris felszólított, hogy próbálkozzam meg ismét a húzódzkodással. Ismét csak négy és fél ismétlés sikerült. Az utolső ismétlésnél beleadtam mindent, ahogy Pavel mutatta, ha már rontok, akkor azt tegyem úgy hogy megpróbáltam mindent.

A harmadik nap reggelére sokan tépet, vagy félig tépett tenyérrel várták a rettegett vizsgát. Én meghúztam magam és inkább nem akartam őket tovább idegesíteni, hogy az én kezemen szinte nem is volt nyoma az előző két napnak. Előző este még megcsináltam a szokásos kézápolást (áztatás, reszelés, krémezés) és reggelre szinte teljesen sima volt a kezem.

A délelőtti program technikai gyakorlás, technikai vizsga és snatch teszt volt. Az hogy a snatch csak a harmadik nap közepére került, az lélektanilag mindenkinek magasra tette a lécet.

A gyakorlás nagyon hasznos volt mert ténylegesen koncentráltunk a pontos kivitelezésre és egymás segítésére. A technikai vizsgába megpróbáltam beletenni mindent, amit a hétvégén tanultam, arra ami ki lett javítva a mozgásomban (a legtöbb a TGU-nál volt) és próbáltam a tökéletes kivitelezést. Sikeresen megcsináltam a vizsga ezen részét. Az igazat megvallva, ha a technikai vizsgánál nem jött volna össze valami, az nagyon bántott volna, jobban mint bármi más. A többi csapattag azt mondta, hogy szépen csináltam minden gyakorlatot, ami jól esett. A csapat ekkorra kovácsolódott igazi csapattá és lelkesen buzdítottuk egymást. Sajnos egy-két elvtársnak hiba csúszott a kivitelezésbe.

A snatch tesztnél valahogy elfogott a nyugalom és éreztem, hogy sikerülnie kell. Megpróbáltam úgy csinálni mint itthon. Szárazra töröltem a bellt, az RKC feliratott magam felé fordítottam, nagyokat lélegeztem és amikor jött a jelzés elkezdem. Komótosan, minden ismétlés után a felső ponton megálltam egy pillanatra, figyelve a technikára, légzésre, könyökre, vállra. Egyfajta borzongás futott végig rajtam, amikor érzékeltem, hogy nem fáradok (annyira, mint számítottam), 60-nál azért tettem le, hogy nehogy túlhajtsam magam. 10 másodperc után folytattam és még 40-et rátettem és még maradt 15-20 másodpercem. (Azt hiszem, hogy
 itt az ideje a 10 perces teszt ellenőrzésének :o) ).

Sok csapattársnak volt tenyérproblémája, ami a tesztnél sajnos erősen befolyásolta a végrehajtást. Viszont senki nem adta fel, volt aki már a végén 2-3 ismétlésenként cserélt, de csinálta, volt aki már nem kapott levegőt, de csinálta és volt akinek vérzett a keze, de csinálta. Ezek a fiúk és lányok megmutatták maguknak és egymásnak, hogy van bennük kitartás, akarat és hogy méltóak arra, hogy RKC instruktorok legyenek még akkor is, ha ismételniük kell a vizsgát.

Folyt. köv...




RKC 1 - Második nap

A nehéz nap. Ez lett elhintve a résztvevők között, és tényleg még az első napnál is keményebb volt. Az első nap a farmer walk miatt vált emlékezetessé (személy szerint a TGU-t sem fogom elfelejteni), a második napon a swing dominált, már amikor éppen meg kellett regulázni a csapatot, vagy ha éppen a záró workout-ot nézzük.

A nehézséget igazán az információ tömege jelentette, mert clean, military press, front squat és snatch lett belesűrítve egy napba. Természetesen mindegyikhez kapcsolódott elegendő gyakorlás. Így tényleg azt lehet mondani, hogy a második nap még intenzívebb volt, mint az első.

A cleanért Fabio Zonin Team Leader volt a felelős és ütős kis blokkot sikerült összeállítania. Tesztett a stílusa, ahogy előadta, tisztán, jól érthetően.

Eljött a Military Press ideje és Mark Reifkind ideje is. Egyszerűen minden szavából kijött a profizmus, amit képvisel. Rif mester volt az, akinek a blogjában leírtak sokat hatottak a KB-ről alkotott véleményemen. És amit láttam és tapasztaltam ebben a blokkban, az mind igazolta ezt.

Gabi prezentálta a front squatot és méltón képviselte a magyar színeket, tudásával és előadási stílusával. És utána még lenyomatott velünk egy kis KB complex workoutot. Nagyon finom volt :o)

És amikor már azt hihettük, hogy végre snatch tesztelhetünk (azt az info-t kaptuk, hogy a második nap lesz a teszt), akkor jött Péter és megmutatta, hogy is kellene snatchelni. Ha valakinek nem jött még le a bőr a kezéről, akkor ott volt a lehetőség. A minőség ebben a részben is nagy hangsúlyt kapott, és megtapasztalhatta a nemzetközi mezőny, hogy milyen jók is vagyunk mi magyarok.
A nap végén, amikor már mindenki az ágyat képzelte el maga elé Péter még meggyötört minket pár swinggel, csak azért, hogy a 3.napra a fogásunk is teljesen elmenjen.

Pavel ismét megcsillantotta a tudásának a mélységét, és a swing mélységét. Egy csomó hibajavítást és rávezető gyakorlatot mutatott az egyes gyakorlatokhoz kapcsolódóan. A legfontosabb, amit tanultam ezen a napon tőle, hogy hogy is kell egy gyakorlatot rontani, úgy hogy tanuljon, illetve fejlődjön tőle az ember.

Folyt köv...

Friday, August 5, 2011

RKC 1 - Első nap

Végre elérkezetta várva várt nap. Agyilag leharcolva, de testileg készen éreztem reggel magam a képzésre. Mint ahogy vártam, a reggel sikertelemséggel kezdődött a húzódzkodásnál. Eddigi  PR-omat beállítva sikerült 4,5-öt teljesítenem, ami ugye nem 5. Nem voltam nagyon elkeseredve, mivel tudtam, hogy többet kellett volna erre készülnöm. Talán még holnap megpróbálom.

A rendezvény egyébként tetszik, az elvárásaim szerint zajlik. Sok olyan részletre derül fény, ami egy-két homályos pontot tisztáz. Főleg a TGU esetében éreztem ezt. Az instruktorok felkészültek, segítőkészek. Team Katschthaler-be kerültem és nagy örömömre aszisztensként Győre-Szűcs Attila RKC is ebben a csapatbn van.

Rif és Tracy fantasztikus személyiségek, Tracy csak nem bírta ki, hogy beálljon a nap  végére edzeni. Geoff számomra azt etalon, precíz, pontos, bár a haja kicsit hosszú :o). Pavel karizmatikus egyénisége végig meghatározta a nap hangulatát. Volt pár kör farmer walk 28/32 kg-os súlyokkal. Személy szerint ennek jobban örülök mint ha burpee lenne,  bár lehet hogy amikor a snatch tesztnél nem fogja a fogásom bírni, akkor majd máshogy gondolom.

Holnap folyt köv...

Thursday, August 4, 2011

Holnap kezdődik az RKC I.

Végül elérkezett ez a nap is. Az RKC instruktori előnapja. Fizikailag talán kész vagyok (kivéve a húzódzkodást), de fejben még nem teljesen. Elkezdtem az új munkahelyen dolgozni, ami lefoglalja a gondolataimat. Remélem ez megváltozik, amikor vasat ér a kezem. Átszellemülök és elkezdek lendetni teljes három napon keresztül.
Ma este kezdődik az átszellemülés a meet&greet partin. Próbálom a tapasztalataimat később megosztani.

Addig is

Power To You Comrades