Friday, March 30, 2012

Pistol - miért az egylábas guggolás a következő

2012-es céljaim egyike az egylábas guggolás (Pistol) elsajátítása.

"Ez egy olyan gyakorlat, ami nem az én testalkatomnak van kitalálva."

Ez volt az első gondolat, ami az eszembe jutott, amikor először láttam, hogy valaki megcsinálja a pistol-t egymás után többször. Ráadásul egy nálam közel 30 évvel idősebb ember csinálta meg úgy, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne, hogy az ember 60 évesen így köti be a cipőfűzőjét. Mak Che Kong mester olyan példát állít nekünk fiataloknak, ami Európában egyedinek tűnik, de Ázsiában szinte minden sarkon láthatod. Mi a különbség? A különbség a mozgás hagyománya.

A következő videó 0:34 másodpercében láthatjátok, hogy mire is gondolok.



Számomra a pistol az örök fiatalság kulcsa, az a mozdulat, amit 60 évesen is olyan könnyedséggel szeretnék megcsinálni, mint Mak mester.

Hardstyle forever

Monday, March 26, 2012

Az Én történetem - vagyis a narancssárga póló útja

Lakatos Péter Master RKC oldalán közölt olyan történeteket, amelyek híven tükrözik egy-egy kettlebell-t használó motivációját, amivel mások motivációjához járulhatnak hozzá.

Ez az Én történetem.

Ma az egészséggel foglalkozó műsorok, cikkek, közlemények, reklámok legnagyobb része a túlsúllyal foglalkozik. Sokunkat megérintenek ezek a reklámok és vagyonokat költünk arra, hogy megfeleljünk annak az eszményképnek, amit a mai társadalom ránk kényszerít. Olyan módszereknek dőlünk be, amelyek már az elejétől fogva kudarcra vannak ítélve, és nem azért, mert nem hatásosak (olyan is van szép számmal), vagy mert nincsenek tudományosan megalapozva (sajnos sok ilyen is van), hanem mert nem változtatják meg az emberek gondolkodásmódját saját magukról. A hibás énkép megmarad, hiszen ez szükséges ahhoz, hogy a következő terméket is megvegyük.

Számomra a saját magamról alkotott kép megváltoztatását a kettlebell hozta meg. Valamit mindig sportoltam, de soha nem vettem igazán komolyan a dolgot, amit csak így, sok év távlatából látok. Három és fél éve, 2008. nyarán jutottam arra az elhatározásra, hogy szeretnék erősödni, elsősorban azért, hogy az első Hung Gar vizsgámat sikeresen le tudjam tenni. Elsősorban egy eszközt kerestem, amit otthon is tudok használni, mivel nem volt időm valahova elmenni edzeni. Az edzőtermi "súlyzózás" egyébként is távol állt tőlem. Egy kung-fu fórumon lettem figyelmes a kettlebellre. Innen már egyenes út vezetett Pavel: Kezdd el a KETTLEBELLT! könyvéhez, illetve az első 16 kg-os kettlebellhez.

Áldozatként 2008-ban
Az KB edzést egyedül, a könyv alapján kezdtem, viszont a kíváncsiság rávitt, hogy áldozatnak jelentkezzek a 2008-as RKC instruktori képzésen. Ez volt az első irányított edzésem, ami arra mindenképp jó volt, hogy ráébredjek, hogy segítségre van szükségem. Jelentkeztem egy Kettlebell Intro programra, ahol megismerkedtem Győre-Szűcs Attila RKC-val, aki felügyelte a fejlődésem az azt követő két évben.

Alapvetően az tetszik a kettlebell edzésben, hogy egyedül otthon is tudok edzeni, akár a fürdőszobánkban is a téli hónapokban. Mivel van két gyermekem és napi 9-10 órát dolgozom, így nincs időm edzőterembe járni, de heti 3-4 alkalommal van 40-50 percem, hogy amíg a család még alszik, én lengetem a súlyt.


Kiruccanás Zalaegerszegre
 Akkor kezdem el blogot írni, hogy vissza tudjam nézni fejlődésem. Folyamatosan olvastam a hazai és külföldi kettlebell blogokat, amiből sokat tanultam, sok motivációt nyertem, illetve jó embereket ismerhettem meg. 2010 - ben nyaralásom alatt meglátogattam a zalaegerszegi kettlebell különítményt, megünnepelve EFG elvtárs RKC vizsgáját. Akkor döntöttem el, hogy én is felkészülök az RKC instruktori képzésre, mivel mindig is híve voltam a minőségi mozgásnak, és úgy gondoltam, hogy ez a képzés megfelelő kereteket add a tudásom fejlesztésére.


Az instruktori csapat, akik segítettek
nekem a 2011-es RKC instruktorin


A Reifkind házaspárral -
Blogjaik sok motivációt adtak

Győre- Szűcs Attila RKC - az
alapjaim neki köszönhetem

Edzésprogramjaim nagy részét
Geoff Neupertnek köszönhetem

Az RKC nagy élmény volt, a küzdelmen és a sikeren túl azért is, mert olyan emberekkel is találkozhattam, akiket eddig csak könyvekből, blogokból ismerhettem. Ilyen pl. Geoff Neupert, akinek a edzésprogramjai segítettek, segítenek saját fejlődésemben. Vagy a Reifkind házaspár, akik blogjai motivációt adtak az edzéseimhez. Motivációt ahhoz, hogy igenis képes vagyok megváltoztatni szokásaimat, fel tudok kellni reggel edzeni, nem szükséges napi 1,5 liter kóla ahhoz, hogy ébren kibírjam estig (elég 3 kávé :-) ), vagy hogy ha most 37 évesen komolyan veszem a testmozgást, akkor 50 év felett is van minőségi élet.

Számomra az vált az elmúlt három évben a legfontosabbá, hogy olyan éltetet éljek, amely példa lehet gyerekeim számára.
Az következő években pedig azon fogok dolgozni, hogy képes legyek 20 év múlva ugyanezt a példát az unokáim részére is közvetíteni.

Az eddigi kettlebell pályafutásomat végigkísérte egy narancssárga póló, ott volt a kezdeteknél, és ott volt az RKC vizsga napján is, sőt azt tervezem, hogy jövőre az RKC II vizsgán is részt fog venni. Addig is ...

Power to you